Podsumowanie realizacji – Podprogram 2018

Caritas Diecezji Włocławskiej w czerwcu 2019 roku zakończyła realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. 

Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej). 

Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:

  1. groszek z marchewką,
  2. fasolę białą,
  3. koncentrat pomidorowy,
  4. buraczki wiórki,
  5. powidła śliwkowe,
  6. makaron jajeczny,
  7. makaron kukurydziany bezglutenowy,
  8. ryż biały,
  9. kaszę gryczaną,
  10. herbatniki maślane,
  11. mleko,
  12. ser podpuszczkowy dojrzewający,
  13. szynkę drobiową,
  14. szynkę wieprzową mieloną,
  15. pasztet wieprzowy,
  16. kabanosy wieprzowe,
  17. filet z makreli w oleju,
  18. cukier biały,
  19. miód nektarowy wielokwiatowy,
  20. olej rzepakowy,
  21. gołąbki w sosie pomidorowym.

W ramach realizacji Podprogramu 2018:

  • zaangażowanych było 14 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
  • żywność odebrało 21507 osób potrzebujących;
  • wydano osobom potrzebującym blisko 1059 ton żywności, o łącznej wartości 5287719,27 zł ;
  • wydano osobom potrzebującym  60778 paczek żywnościowych;
  • przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 117 warsztatów dla 2486 uczestników.

Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. 

Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.