Podsumowanie realizacji – Podprogram 2018
Caritas Diecezji Włocławskiej w czerwcu 2019 roku zakończyła realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:
- groszek z marchewką,
- fasolę białą,
- koncentrat pomidorowy,
- buraczki wiórki,
- powidła śliwkowe,
- makaron jajeczny,
- makaron kukurydziany bezglutenowy,
- ryż biały,
- kaszę gryczaną,
- herbatniki maślane,
- mleko,
- ser podpuszczkowy dojrzewający,
- szynkę drobiową,
- szynkę wieprzową mieloną,
- pasztet wieprzowy,
- kabanosy wieprzowe,
- filet z makreli w oleju,
- cukier biały,
- miód nektarowy wielokwiatowy,
- olej rzepakowy,
- gołąbki w sosie pomidorowym.
W ramach realizacji Podprogramu 2018:
- zaangażowanych było 14 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
- żywność odebrało 21507 osób potrzebujących;
- wydano osobom potrzebującym blisko 1059 ton żywności, o łącznej wartości 5287719,27 zł ;
- wydano osobom potrzebującym 60778 paczek żywnościowych;
- przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 117 warsztatów dla 2486 uczestników.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.