Podsumowanie realizacji – Podprogram 2018
Caritas Diecezji Włocławskiej w czerwcu 2019 roku zakończyła realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:
- groszek z marchewką,
 - fasolę białą,
 - koncentrat pomidorowy,
 - buraczki wiórki,
 - powidła śliwkowe,
 - makaron jajeczny,
 - makaron kukurydziany bezglutenowy,
 - ryż biały,
 - kaszę gryczaną,
 - herbatniki maślane,
 - mleko,
 - ser podpuszczkowy dojrzewający,
 - szynkę drobiową,
 - szynkę wieprzową mieloną,
 - pasztet wieprzowy,
 - kabanosy wieprzowe,
 - filet z makreli w oleju,
 - cukier biały,
 - miód nektarowy wielokwiatowy,
 - olej rzepakowy,
 - gołąbki w sosie pomidorowym.
 
W ramach realizacji Podprogramu 2018:
- zaangażowanych było 14 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
 - żywność odebrało 21507 osób potrzebujących;
 - wydano osobom potrzebującym blisko 1059 ton żywności, o łącznej wartości 5287719,27 zł ;
 - wydano osobom potrzebującym 60778 paczek żywnościowych;
 - przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 117 warsztatów dla 2486 uczestników.
 
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.


