FEAD 2019 – Pomoc żywnościowa
Caritas Diecezji Włocławskiej po raz kolejny przystąpiła do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Przed nami edycja programu – Podprogram 2019 – która będzie trwała do końca lipca 2020r. Rozpoczęcie wydawania żywności planowane jest na przełom lutego/marca 2020 roku (dokładny harmonogram wydawania żywności zostanie podany na początku lutego).
Pomoc w postaci paczek żywnościowych udzielana będzie osobom i rodzinom, spełniającym kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, tj.:
- 1 402 zł netto w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
- 1 056 zł netto w przypadku osoby w rodzinie.
Osoby mieszczące się w podanym kryterium powinny zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania ośrodka pomocy społecznej, które wydaje skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej.
Jednocześnie informujemy, że każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 50 kg w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
- groszek z marchewką 3,2 kg,
- fasola biała 3,2 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,80 kg,
- sok jabłkowy 4,0 l,
- Artykuły skrobiowe:
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
- ryż biały 3 kg,
- kasza gryczana 1,5 kg,
- herbatniki maślane 0,8 kg,
- Artykuły mleczne:
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
- Artykuły mięsne:
- szynka drobiowa 2,7 kg,
- pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- filet z makreli w oleju 1,53 kg,
- Cukier:
- cukier biały 4 kg,
- Tłuszcze:
- olej rzepakowy 4 l,
- Dania gotowe:
- gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg.
Załączniki:
Załącznk 2 – Ewidencja wydania artykułów dla rodziny
Załącznik 3 – Skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej
W związku z realizacją działań towarzyszących Caritas poszukuje wykonawców warsztatów zdrowego żywienia dla Beneficjentów Podprogramu 2019. Dokumentacja w załączeniu.
Zapytanie ofertowe_warsztaty P2019
Załącznik Nr 1do Zapytania ofertowego P2019 FORMULARZ OFERTY
Załącznik Nr 2 do Zapytania ofertowego P2019
Załącznik Nr 3 do Zapytania ofertowego P2019
W postępowaniu w sprawie wyboru wykonawcy warsztatów zdrowego żywienia dla Beneficjentów Podprogramu 2019 wybrano spośród 3 ważnych ofert, ofertę Centrum Doskonalenia Kadr we Włocławku, ul. Karnkowskiego 7. Z w/w firmą zostanie podpisana umowa na realizację warsztatów.