FEAD 2019 – Pomoc żywnościowa

 

 

Caritas Diecezji Włocławskiej po raz kolejny przystąpiła do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Przed nami edycja programu Podprogram 2019 – która będzie trwała do końca lipca 2020r. Rozpoczęcie wydawania żywności planowane jest na przełom lutego/marca 2020 roku (dokładny harmonogram wydawania żywności zostanie podany na początku lutego).

Pomoc w postaci paczek żywnościowych udzielana będzie osobom i rodzinom, spełniającym kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej, tj.:

  • 1 402 zł netto w przypadku osoby samotnie gospodarującej,
  • 1 056 netto w przypadku osoby w rodzinie.

Osoby mieszczące się w podanym kryterium powinny zgłosić się do właściwego dla miejsca zamieszkania ośrodka pomocy społecznej, które wydaje skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej.

Jednocześnie informujemy, że każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.

 

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 50 kg w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe:
  • groszek z marchewką 3,2 kg,
  • fasola biała 3,2 kg,
  • koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
  • buraczki wiórki 1,05 kg,
  • powidła śliwkowe 1,80 kg,
  • sok jabłkowy 4,0 l,
  1. Artykuły skrobiowe:
  • makaron jajeczny 4,5 kg,
  • makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
  • ryż biały 3 kg,
  • kasza gryczana 1,5 kg,
  • herbatniki maślane 0,8 kg,
  1. Artykuły mleczne:
  • mleko UHT 7 l,
  • ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
  1. Artykuły mięsne:
  • szynka drobiowa 2,7 kg,
  • pasztet wieprzowy 0,48 kg,
  • filet z makreli w oleju 1,53 kg,
  1. Cukier:
  • cukier biały 4 kg,
  1. Tłuszcze:
  • olej rzepakowy 4 l,
  1. Dania gotowe:
  • gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg.

 

Załączniki:

Plakat – dystrybucja żywności

Załącznik 1. – lista osób

Załącznk 2 – Ewidencja wydania artykułów dla rodziny

Załącznik 3 – Skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W związku z realizacją działań towarzyszących Caritas poszukuje wykonawców warsztatów zdrowego żywienia dla Beneficjentów Podprogramu 2019. Dokumentacja w załączeniu.

Zapytanie ofertowe_warsztaty P2019

Załącznik Nr 1do Zapytania ofertowego P2019 FORMULARZ OFERTY

Załącznik Nr 2 do Zapytania ofertowego P2019

Załącznik Nr 3 do Zapytania ofertowego P2019

 

 

 

 

 

 

W postępowaniu w sprawie wyboru wykonawcy warsztatów zdrowego żywienia dla Beneficjentów Podprogramu 2019 wybrano spośród 3 ważnych ofert, ofertę Centrum Doskonalenia Kadr we Włocławku, ul. Karnkowskiego 7. Z w/w firmą zostanie podpisana umowa na realizację warsztatów.