Podprogram 2017 – podsumowanie

Caritas Diecezji Włocławskiej zakończyła wydawanie żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (Podprogram 2017), współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Od sierpnia 2017 r. 894 tony artykułów spożywczych o wartości 4.425.762,36 zł  trafiło do 18 839 osób ubogich zakwalifikowanych do programu przez Ośrodki Pomocy Społecznej. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, miód, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, kabanosy, marchewka z groszkiem, szynkę drobiową, puszki wieprzowe oraz herbatniki.


W Podprogramie 2017 w ramach środków towarzyszących zorganizowano 116 warsztatów z zakresu edukacji ekonomicznej i zdrowego żywienia. W warsztatach wzięło udział 1938 osób spośród osób zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej.

Nowy podprogram rozpocznie się na jesieni 2018 r.

 

Harmonogram warsztatów 2017 r.