Caritas diecezjalna z wizytą u włocławskich seniorów

Zaawansowany proces starzenia się polskiego społeczeństwa, jest jednym z podstawowych problemów współczesnych czasów. To osoby starsze są najbardziej narażone na zagrożenia współczesnego świata i dlatego to tej grupie społeczeństwa chcemy poświęcić uwagę. Osoby starsze czują się samotne, zapomniane nie tylko przez najbliższych, i choć mają często dzieci, to są one zajęte swoim życiem, pracą rzadko spotykają się z seniorami, którzy na co dzień borykają się z różnymi problemami.

Nasza Caritas dostrzega problem samotności i odizolowania osób starszych od społeczeństwa. W związku z tym już od wielu lat staramy się wesprzeć tę grupę społeczną poprzez różne formy pomocy, głównie rzeczowo. Jednakże zdajemy sobie sprawę, że na terenie naszej diecezji żyją seniorzy, którzy swoje życie prowadzą wyłącznie w domach. Są oni częściowo odcięci od kontaktów społecznych, a zatem możliwość wyjścia z domu i spotkania się z innymi ludźmi byłaby czynnikiem niezwykle korzystnym, pozwalającym lepiej funkcjonować na co dzień i dłużej utrzymać poprawne samopoczucie oraz zdrowie. Nie od dziś bowiem wiadomo, iż społeczne zaangażowanie i spędzanie czasu z innymi ludźmi ma ogromny wpływ na kondycję i samopoczucie każdego seniora.

W związku z tym nasza Caritas szuka różnych rozwiązań, aby wesprzeć wspomnianą grupę społeczną na różnych poziomach. W ostatnim czasie, dzięki dotacji z Urzędu Miasta przedstawiciele naszej instytucji odwiedzili 10 seniorów wytypowanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie we Włocławku. Głównym celem było wręczenie im paczek żywnościowo – chemicznych, które odciążą ich budżet. Jednakże dodatkowym aspektem tych wizyt była rozmowa z Beneficjentami, zainteresowanie się ich problemami, pochylenie nad kłopotami dnia codziennego.

Mamy nadzieję że będziemy mieć możliwości, by coraz prężniej i efektywniej wspierać osoby 60 +.