Centralne obchody DNIA DOBRA Caritas Diecezji Włocławskiej

Za nami DZIEŃ DOBRA 2024 – patronalnego Święta Caritas. Niezwykłego Święta pomagania i wolontariuszy, a także pracowników, sympatyków, przyjaciół oraz darczyńców Caritas.

Centralne uroczystości w diecezji włocławskiej odbyły się w tym roku w Koninie, w niedawno otwartym Centrum Caritas, które mieści się przy parafii Świętego Maksymiliana. Obchodom DNIA DOBRA towarzyszyło hasło „obDARowani” i idea wdzięczności. Podziękowania za dobro i zaangażowanie, które daje nadzieję, zmienia świat i ludzi na lepszych.

Obchody DNIA DOBRA rozpoczęliśmy od spotkania z Panem Bogiem. Punktualnie o godzinie 12 rozpoczęła się uroczysta Msza Św. celebrowana przez Księdza Proboszcza Radosława Cyrułowskiego. Homilię zaś wygłosił Dyrektor Caritas Diecezji Włocławskiej, ks. Jacek Kędzierski. Chcemy podziękować Bogu za Jego dobro i miłosierdzie oraz zawierzyć Bogu wszystkie oddziały Caritas. Jesteśmy obdarowani dobrem i chcemy się nim dzielić. – podkreślił Ksiądz Dyrektor.

Po Eucharystii odbyła się Gala Wolontariatu, podczas której nagrodziliśmy i wyróżniliśmy najbardziej aktywnych i zaangażowanych Wolontariuszy ze Szkolnych Kół Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas 🥰 „Dzień Dobra to święto wolontariuszy i zespołów oraz kół Caritas.Chcemy pokazać, jak ważne jest pomaganie innym ludziom” – zaznaczył podczas Gali ks. Artur Kosierb, diecezjalny koordynator wolontariatu.

Drugą część wydarzenia uświetniło wzruszające świadectwo Kamila Staszaka, który opowiedział o swoim życiu i odnalezieniu Boga. A następnie zgromadzeni goście wysłuchali pięknego i radosnego koncertu „Maksymalnych” 😍, którzy bisowali kilkukrotnie! 😍

Dodatkowymi atrakcjami podczas obchodów w Koninie były zabawy z animatorami, dmuchane zamki, instruktaż pierwszej pomocy prowadzony przez OSP, a także pokaz wozu strażackiego. Ponadto na uczestników wydarzenia czekały pyszne domowe ciasta, ciepłe i chłodne napoje, popcorn, wata cukrowa oraz food truck.

To wydarzenie było nie tylko okazją do świętowania, ale także do podziękowania i inspiracji dla wszystkich zaangażowanych w pomoc innym.