Matka Boża w Jasnogórskiej Ikonie Nawiedzenia w Caritas Diecezji Włocławskiej

Dziś w naszej wspólnocie Caritas powitaliśmy Matkę Bożą w Jasnogórskiej Ikonie Nawiedzenia. Wizyta Matki Bożej w kopii Jej Cudownego Wizerunku jest dla nas wielkim historycznym wydarzeniem, duchowym świętem, a jednocześnie powodem do radości dla całej społeczności Caritas Diecezji Włocławskiej.

Uroczystość powitania Matki Bożej w diecezjalnej Caritas rozpoczęło się w południe, kiedy to pojazd z Obrazem Matki Bożej dotarł z ZSK im. ks. Jana Długosza we Włocławku zajechał przed budynek naszego Schroniska dla Osób Bezdomnych. Zabrzmiały fanfary i oczom zebranych przed wejściem do placówki ukazała się Ikona Czarnej Madonny, którą na powitanie z szacunkiem ucałował Ks. Dyrektor Jacek Kędzierski. Następnie Ikona została uroczyście wniesiona do kaplicy Caritas. Obraz Madonny Jasnogórskiej oraz Ewangeliarz ustawiono w specjalnie przygotowanym, udekorowanym kwiatami i podświetlonym miejscu. Po odśpiewaniu pieśni oraz wysłuchaniu Słowa Bożego i telegramu Stolicy Apostolskiej przedstawiciele Zespołu Szkół Katolickich z jej Księdzem Wicedyrektorem pożegnali Maryję, a powitały Ją delegacje Caritas Diecezji Włocławskiej: ks. dyr. Jacek Kędzierski, Siostry Albertynki posługujące w Schronisku dla osób bezdomnych wraz z podopiecznymi, a także pracownicy włocławskiej Caritas.

Po powitaniu i złożeniu kwiatów przed Obrazem została odprawiona uroczysta Msza Święta na rozpoczęcie Nawiedzenia.

Peregrynacja Ikony Matki Bożej w Caritas Diecezji Włocławskiej będzie trwała do przyszłego piątku. Zapraszamy wszystkich chętnych do indywidualnej modlitwy przed wizerunkiem Jasnogórskiej Matki Bożej. Program: Peregrynacja Ikony Matki Boskiej Częstochowskiej (1)