Wigilia Caritas 2023 – by nikt nie czuł się samotny

W tym roku już po raz siódmy odbywa się ogólnopolska edycja akcji Wigilia Caritas. Od początku jej ideą jest to, by nikt nie czuł się samotny i zapomniany. To szczególnie ważne w okresie świąt Bożego Narodzenia, które wszystkim nam kojarzą się z ciepłem rodzinnego domu, obecnością najbliższych, zastawionym stołem, obdarowywaniem, ale także z gotowością do dzielenia się z potrzebującymi.

Również Caritas Diecezji Włocławskiej włączyła się w tegoroczną akcję i zorganizowała trzy Wigilie w trzech różnych miastach naszej diecezji.

Pierwsza z nich odbyła się 19 grudnia we włocławskim Wyższym Seminarium Duchownym. Zaproszeni na nią zostali mieszkańcy prowadzonych przez naszą instytucję placówek: Schroniska dla bezdomnych kobiet i mężczyzn im. Św. Brata Alberta, Schroniska dla osób bezdomnych z usługami opiekuńczymi „Jerycho” oraz podopieczni Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom. Uczestnicy spotkania mieli okazję nie tylko zasiąść do wspólnego stołu, przy którym mogli spożyć tradycyjny posiłek, dzieląc swoją radość z innymi ludźmi, ale mieli także okazję przełamać się opłatkiem i złożyć życzenia. Naszym gościom towarzyszyli Dyrektor Caritas Diecezji Włocławskiej, kierownicy obu schronisk, a także pracownicy i wolontariusze placówek. Wspólna wieczerza była też okazją do śpiewania kolęd, miłych rozmów oraz integracji.

Kolejna Wigilia odbyła się w Centrum Caritas w Koninie. 20 grudnia w auli bł. ks. Jerzego Popiełuszki radość wspólnego przeżywania spotkania wigilijnego, które rozpoczął Ks. Artur Kosierb – dyrektor Centrum, mieli ludzie samotni, bezdomni, potrzebujący, doświadczający różnych trudności. Dzieląc biały chleb mieli okazję składać sobie przepiękne życzenia, a potem zasiedli do pięknych świątecznych stołów, pełnych tradycyjnych przysmaków. Całą uroczystość melodią znanych kolęd ubogacił parafialny zespół Maksymalni!

Dzień później w Zduńskiej Woli odbyło się ostatnie z trzech zaplanowanych przez naszą Caritas spotkań wigilijnych. W Zespole Szkół im. Marii Grzegorzewskiej spotkali się osoby w kryzysie bezdomności, potrzebujący, a także Beneficjenci programu Na codzienne zakupy. Wigilię słowem i modlitwą rozpoczął ks. Andrzej Jaworski, Proboszcz Parafii św. Pawła Apostoła. Następnie uczestnicy spotkania podzielili się opłatkiem i wymienili życzeniami, a potem zasiedli wspólnie do stołu zastawionego świątecznymi smakołykami. Wigilię uświetnił jasełkowy występ dzieci ze świetlicy środowiskowej.

Wszystkie Wigilie pod szyldem Caritas Diecezji Włocławskiej były nastrojowe i radosne. Było w nich wszystko – tak jak w życiu. Łzy wzruszenia, radość spotkania, nadzieja na przyszłość, zadowolenie z tego, co akurat jest i oczekiwanie na to, co dopiero ma się wydarzyć… Przeszłość i przyszłość scalane teraźniejszością.

Spotkania nie byłyby możliwe, gdyby nie wsparcie ludzi i firm o dobrych i ogromnych sercach. Dziękujemy tym, którzy dołożyli starań, aby ta uroczystość zaistniała: firmie Selgros, AMFOOD catering, piekarni Dalen, cukierni Tradycyjnej oraz pozostałym instytucjom, które przekazały darowizny. Uroczystość nie odbyłaby się bez tych, którzy przez kilka dni pracowali, pomagali, dokładali jak zawsze swoich sił, czystych serc, pomocnych dłoni! I tu najserdeczniejsze podziękowania dla wszystkich WOLONTARIUSZY Caritas Diecezji Włocławskiej za wsparcie i entuzjazm w organizacji tego bogatego w dobre dzieło czasu.