Spotkanie młodzieży „Viter na-Dii”, 17-18 września, Kraków/ зустріч молоді «Вітер на-Дії, 17-18 вересня у Кракові

W dniach 17-18 września w Krakowie odbędzie się siódme spotkanie młodzieży „Viter na-Dii” (co dokładnie oznacza „Wiatr Nadziei – Wiatr Na Działanie”). W tym roku wydarzenie będzie trwało dwa dni i odbędzie się w połączonym formacie: offline i online, na terenie Sanktuarium św. Jana Pawła II.

Organizatorem wydarzenia jest Ukraiński Kościół Greckokatolicki (Patriarchalna Komisja ds. Młodzieży UKGK).

„Viter na-Dii” w poprzednich edycjach zawsze miał na celu motywować młodych ludzi do zajęcia aktywnego stanowiska w Kościele i społeczeństwie, zwracania większej uwagi na ich edukację, życie duchowe itp. Teraz ważne jest, aby dać nadzieję, zwłaszcza tym, którzy zostali zmuszeni do opuszczenia Ukrainy, że ich przyszłość będzie dobra, jasna i że będą mogli mieć na nią wpływ i ją kształtować. Część z nich prawdopodobnie pozostanie poza Ukrainą nawet po zwycięstwie, ale mamy nadzieję, że większość wróci i będzie budowała swój ukochany kraj. Dlatego w tym roku „Viter na-Dii” będzie wyglądał właśnie tak” – powiedział o. Rostyslav Pendiuk, przewodniczący Patriarchalnej Komisji ds. Młodzieży, współorganizator spotkania młodzieży.

„Razem w trudnościach – razem w zwycięstwie!” – hasło Viter na-Dii 2022

Wojna zmieniła życie wszystkich. Młodzież, której życie zmieniło się radykalnie w ciągu jednego dnia, jako pierwsza zajęła aktywne stanowisko na frontach obywatelskich i wojskowych, broniąc Ojczyzny. Jaka jest siła Ukraińców? Umiejętność szybkiego zjednoczenia się w krytycznej sytuacji, wspólnej pracy, wzajemnego wspierania się i ochrony tych, których kochamy.

Wydarzenia ostatnich miesięcy pokazały, że młodzież ukraińska jest zdolna do rozwiązywania wszelkich problemów i pokonywania wszelkich przeszkód. Razem pokonujemy nasze lęki i niepewność, odnajdujemy utracone marzenia i uczymy się pracować razem w jedności.

Wierzymy, że razem i z Bożą pomocą przybliżymy zwycięstwo i odbudujemy naszą Ukrainę!

Rejestracja na Viter na-Dii wystartowała!

Wejdź na vnd.org.ua i kup bilet

Prelegentami ogólny:

Sobota

• 08:00 – Start

Rejestracja uczestników offline na terenie Sanktuarium św. Jana Pawła II (Totus Tuus 32, 30-610 Kraków).

Uczestnictwo jest możliwe tylko po uprzedniej rejestracji

• 15:00 – Modlitwa w stylu Taizé
  • 16:00 – Spotkania z liderami opinii, platformy intelektualne, ciągła modlitwa w świątyni, dyskusje panelowe, prezentacje. Ponad 20 miejsc z najlepszymi mówcami.
  • Nazwiska gości wydarzenia oraz szczegółowy program pojawią się później.
  • 20:00 – Koncert

Niedziela

• 11:00 – Boska Liturgia
  • 13:30 – 17:30 − Spotkania z liderami opinii, platformy intelektualne, nieustanna modlitwa w świątyni, dyskusje panelowe, prezentacje, networking. Ponad 20 miejsc z najlepszymi mówcami. Nazwiska gości wydarzenia oraz szczegółowy program pojawią się później.
  • 18:00 – 20:30 − Koncert

Każdy, kto chce, może bezpłatnie oglądać transmisję programu w oficjalnych zasobach internetowych „Viter na-Dii”.

W tym roku główne lokacje zostaną podzielone na cztery bloki tematyczne:

1. Jestem Ukraincem

Z czego znani są nasi rodacy w innych częściach świata. Z czego i z kogo możemy być naprawdę dumni? Jakie są najważniejsze osiągnięcia Ukraińców w kulturze, sztuce, sporcie, biznesie i innych dziedzinach? Mnóstwo spostrzeżeń i inspiracji!

1. Moc wiary

Porozmawiajmy o tym, jak nasza wiara w Boga pomaga nam żyć w teraźniejszości, uzyskać odpowiedzi na pytania i zachować nadzieję nawet w najciemniejszych czasach. Praktyczne rady, które można zastosować na co dzień w życiu duchowym. Doświadczenia osób konsekrowanych, aktywnych świeckich i opowieści o tym, jak nieoczekiwanie Bóg może Cię znaleźć.

1. InterAkcja

Jak wspólnie rozwiązywać duże problemy: wolontariat, praca, pomoc, wsparcie. Porozmawiamy o doświadczeniach wolontariuszy w różnych projektach, najbardziej udanych przykładach wsparcia Ukrainy, w szczególności przez naszych polskich przyjaciół, o różnych poziomach współpracy i komunikacji na rzecz lepszej przyszłości.

1. Plany na dziś

Tak wielu Ukraińców za granicą ma wyrzuty sumienia, że ​​wyjechali. Nie wiedzą, co zrobić ze swoim życiem i jak zaplanować przyszłość, będąc w bezpiecznym miejscu, ale daleko od domu.

Spróbujmy wspólnie znaleźć odpowiedzi, co robić tu i teraz, jak być użytecznym i jak się realizować.

Szczegółowy prelegentami Viter na-Dii

przeczytaj wkrótce na vnd.org.ua