„DZIEŃ DOBRA” – podsumowanie

Niedziela Miłosierdzia Bożego to święto patronalne Caritas, które w tym roku po raz pierwszy obchodziliśmy jako „Dzień Dobra”. W całym kraju w tym dniu odbyły się koncerty, pikniki, warsztaty, pokazy i imprezy sportowe pokazujące jak wiele dobra dzieje się dzięki zaangażowaniu w pomoc bliźniemu.

Caritas Diecezji Włocławskiej, podobnie jak wiele innych diecezjalnych Caritas, świętowała ten dzień hucznie i radośnie, organizując dwa wydarzenia wiodące. Pierwsze miało miejsce 23 kwietnia w Sieradzu w parafii Najświętszego Serca Jezusowego i rozpoczęło się koncertem zespołu „JORDAN”. Po nim wystąpiły dzieciaczki z prowadzonego przez naszą Caritas Domu Dziecka oraz zaprezentowała się z krótkim recitalem p. Magdalena Grzechnik przy akompaniamencie p. Mariusza Łęckiego. Koncert zakończyła wspólna Koronka do Miłosierdzia Bożego, po czym rozpoczęła się druga część świętowania – piknik rodzinny. A na nim mnóstwo atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, m. in. dmuchane zamki, wóz strażacki, przejazd motorem, słodki poczęstunek… Wydarzenie honorowym patronatem objął biskup włocławski Krzysztof Wętkowski oraz prezydent Sieradza – Paweł Osiewała, a partnerem było Województwo Łódzkie.

Tożsame wydarzenie miało miejsce dzień później we Włocławku. 24 kwietnia katedra zgromadziła w swoich progach mieszkańców miasta oraz gości. Uroczystość rozpoczął Ksiądz Dyrektor Caritas Diecezji Włocławskiej Jacek Kędzierski, który krótko opowiedział o działalności instytucji. Następnie w katedralnych murach rozbrzmiał śpiew zduńskowolskiego zespołu „JORDAN”, w trakcie którego wystąpili podopieczni Domu Dziecka im. Bp. Wojciecha Owczarka z przedstawieniem zatytułowanym „Historia zajączka o dobrym sercu”. Po modlitwie Koronką do Bożego Miłosierdzia dalsza część spotkania miała miejsce na placu przykatedralnym, gdzie – podobnie jak w Sieradzu – odbył się rodzinny piknik. Wśród przygotowanych atrakcji znalazły się zabawy dla dzieci i dorosłych prowadzone przez animatora, malowanie dziecięcych twarzy, możliwość spróbowania swoich umiejętności jazdy na elektrycznej deskorolce czy też poczęstunek w postaci wojskowej grochówki.

Podczas obydwu pikników można było wesprzeć działalność Caritas Diecezji Włocławskiej wrzucając dobrowolną ofiarę do skarbonki, kupując magnes-cegiełkę lub uczestnicząc w licytacji. Dzięki hojności uczestników wydarzeń udało się w sumie zebrać 13 159,09 zł, za co z serca dziękujemy!

Ponadto w obchody „Dnia Dobra” włączyły się niektóre PZC i SKC, które zorganizowały na swoim terenie różnego rodzaju formy świętowania, m. in. rajdy rowerowe, pikniki, ogniska, kiermasze.

Wśród dzielących się dobrem byli również obywatele Ukrainy, którzy schronienie przed wojną znaleźli w naszej ojczyźnie.

W tym miejscu serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w tworzenie „Dnia Dobra” oraz zaszczycili nas swoją obecnością podczas wszystkich wydarzeń.