Grudniowe inicjatywy wolontariuszy CARITAS

Żyjemy w czasach, którym towarzyszy ciągły pośpiech, stres, gonitwa… W czasach, kiedy często to co ważne, jest przez nas zaniedbywane i traktowane w byle jaki sposób. Również święta coraz częściej celebruje się poprzez sięganie do torebki i kupowanie prezentów. Czas spędzony w kuchni pochłania mnóstwo czasu i bywa nieco stresujący, szczególnie gdy musimy przygotować wieczerzę składającą się z 12 potraw. Spędzamy też niezliczone godziny na dekorowaniu naszych domów.

Jesteśmy tak bardzo zajęci tym, co sami mamy do zrobienia, że często zapominamy o ludziach, którzy w czasie Bożego Narodzenia nie mają możliwości świętować, ponieważ nie posiadają dachu nad głową, albo starają się zaspokoić swoje podstawowe potrzeby. Osoby te powinny na co dzień zwracać naszą uwagę, zaś w święta powinno się to dziać w szczególności. Na dworze jest zimno, co jeszcze bardziej przypomina im, czego w życiu nie mają.

Na szczęście wolontariusze Caritas w codziennej gonitwie znajdują czas, żeby się zatrzymać i pomyśleć o tych, którym jest źle, którzy potrzebują wsparcia. Również w tym przedświątecznym pośpiechu młodzi ludzie zrzeszeni przez koła wolontariackie nie zapomnieli o najbardziej potrzebujących i wykazali się różnorakimi inicjatywami.

• Wolontariat Szkolny Zespołu Szkół nr 8 we Włocławku brał udział w corocznej Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności Caritas „Tak. Pomagam!”. Społeczność szkolna po raz kolejny pokazała wielkie serce dla potrzebujących, zachęcając klientów wytypowanych sklepów do wsparcia tej pięknej inicjatywy. Dzięki dobroci wielu osób udało się zebrać pokaźną ilość żywności, która została przekazana do Caritas, a stamtąd trafiła do parafii z rejonu diecezji włocławskiej, które przygotowały paczki dla potrzebujących.
  • Uczniowie włocławskich szkół LMK, ZSK im. Długosza, SP nr 23, Przedszkola Publicznego nr 8 oraz uczniowie z Piotrkowa Kujawskiego i osoby indywidualne włączyły się w akcję „Anielska paczka” i przygotowały świąteczne prezenty dla podopiecznych świetlicy Caritas.
  • Ksiądz Szymon Jastrzębski wraz z delegacją wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas działającego przy SP im. Władysława Umińskiego w Przedczu odwiedził Hospicjum im. Św. Jana Pawła II w Koninie. Młodzież wraz z opiekunem ofiarowali pięknie wykonane kartki z życzeniami dla pacjentów i personelu, pyszne pierniki w kształcie choinek oraz przepiękne stroiki świąteczne wykonane przez harcerzy Szkoły Podstawowej im. Władysława Umińskiego w Przedczu. Wszystko z myślą o umileniu okresu Bożego Narodzenia pacjentom hospicjum. Przede wszystkim jednak poświęcili to co najcenniejsze – swój czas, aby spotkać się z pensjonariuszami ośrodka i w miłej atmosferze spędzić z nimi choć kilka chwil.

•  Szkolne Koło Wolontariatu ze Szkoły Podstawowej w Kanibrodzie wraz SK PCK zakończyło zbiórkę żywności długoterminowej oraz  chemii gospodarczej dla osób starszych znajdujących się w trudnej sytuacji z najbliższego terenu. Świąteczne paczki otrzymało 6 seniorów.
  • W Parafii NMP Królowej Polski w Kaczkach Średnich tradycją stały się spotkania wigilijne dla osób starszych, chorych, samotnych, zainicjowane przez ks. proboszcza Pawła Zalewskiego oraz Parafialny Zespół Caritas w 2012 roku. Od dwóch lat spotkanie przy wspólnym stole uniemożliwia pandemia, a starsi mieszkańcy parafii tęsknią za grudniowym wspólnym świętowaniem. Jednak wolontariuszki Caritas wychodzą im naprzeciw w innej formie. Tak było i tym razem. Ochotniczki odwiedziły potrzebujących, pamiętając o upominkach – herbatce czy pierniczkach. Dodatkowo dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Kaczkach Średnich przygotowały kartki z bożonarodzeniowymi życzeniami.

• 22 grudnia uczniowie klas ID i IE z włocławskiego LMK wraz z Wychowawcami odwiedzili Dom Dziecka im. Ks. Biskupa Wojciecha Owczarka, przynosząc dzieciom podarunki zakupione przez uczniów, którzy zrezygnowali z tradycyjnych prezentów dla siebie w czasie wigilii klasowej. Ten piękny gest sprawił wiele radości wychowankom placówki Caritas, a uczniowie liceum po raz kolejny wykazali się empatią, dojrzałością i zrozumieniem Prawdy o istocie Bożego Narodzenia.

Nie sposób wymienić w tym miejscu wszystkich dobrych uczynków wolontariuszy Caritas, gdyż jest ich bez liku. Te podane powyżej to tylko kropla w morzu, mały odsetek działalności dobrych, bezinteresownych i skromnych osób, które pomagają nie dla podziękowań i oklasków, lecz z potrzeby dobrego serca. W tym miejscu zachęcamy do włączania się w wolontariat i kierowania się dewizą Matki Teresy z Kalkuty: „Zawsze, ilekroć uśmiechasz się do swojego brata i wyciągasz do niego ręce, jest Boże Narodzenie”.