Spotkanie wigilijne w Domu Dziecka Caritas

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Najbardziej magiczny czas w roku nierozerwalnie wiąże się ze spotkaniami w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych, współpracowników i wręczaniem wyjątkowych podarunków.

Również w naszym Domu Dziecka, tradycją jest organizowanie Wigilii, w której biorą udział Dyrekcja Caritas Diecezji Włocławskiej, Pracownicy DD, wychowankowie oraz zaproszeni goście. W tym roku, ze względu na panującą pandemię, spotkanie wigilijne miało skromniejszy charakter. Odbyło się w ścisłym gronie, bez osób z zewnątrz.

Wigilia Domu Dziecka rozpoczęła się od wystąpienia Siostry Dyrektor, podsumowującego mijający 2020 rok. Następnie dzieci zaprezentowały się w koncercie kolęd, który przyniósł słuchającym wiele radości i wzruszeń. Niewątpliwie był to pokarm dla duszy, po którym przyszedł czas na pokarm dla ciała. Tradycyjna wieczerza rozpoczęła się od życzeń złożonych przez Ks. Dyr. Janusza Bartczaka, wprowadzających wszystkich uczestników w miły, radosny oraz refleksyjny nastrój. I choć na stole nie brakowało przysmaków, to dzieci z utęsknieniem czekały na prezenty pozostawione przez Św. Mikołaja. Niewątpliwie dla najmłodszych uczestników był to kulminacyjny punkt wieczoru, który wprawił ich w jeszcze radośniejszy humor. Uśmiech na twarzach podopiecznych był najlepszym podsumowaniem tegorocznego spotkania wigilijnego.