I Komunia Święta w kaplicy Schroniska Caritas dla bezdomnych

„Pamiętaj na wszystkie drogi, którymi cię prowadził Pan, Bóg twój, przez te czterdzieści lat na pustyni, aby cię utrapić, wypróbować i poznać, co jest w twym sercu: czy strzeżesz Jego nakazu, czy też nie?
Utrapił cię, dał ci odczuć głód, żywił cię manną, której nie znałeś ani ty, ani twoi przodkowie, bo chciał ci dać poznać, że nie samym tylko chlebem żyje człowiek, ale człowiek żyje wszystkim, co pochodzi z ust Pana.
Nie zapominaj o Panu, Bogu twoim, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. On cię prowadził przez pustynię wielką i straszną, pełną wężów jadowitych i skorpionów, przez ziemię suchą, bez wody, On ci wyprowadził wodę ze skały najtwardszej. On żywił cię na pustyni manną, której nie znali twoi przodkowie.”

Z Księgi Powtórzonego Prawa

Dziś rano przeżywaliśmy wyjątkowe wydarzenie w naszej wspólnocie. Jeden z naszych mieszkańców po raz pierwszy w pełni uczestniczył w Eucharystii. Przez kilka miesięcy przygotowywała go nasza wolontariuszka i katechetka p. Iwona Chodkiewcz, za co jesteśmy bardzo wdzięczni! Dziękujemy też Siostrom Albertynkom, Pracownikom i Mieszkańcom za pomoc, obecność i modlitwę, Pani Lidii za oprawę muzyczną, a Księdzu Dyrektorowi za sprawowanie Mszy Świętej.

Fot. Shutterstock