II edycja kampanii „Pomoc dla Seniora”

Pandemia koronawirusa nie odpuszcza, nadal najbardziej zagrażając osobom starszym oraz niepełnosprawnym.

Caritas Diecezji Włocławskiej nie pozostając głucha na potrzeby szczególnie narażonych na niebezpieczeństwo, po raz drugi przystąpiła do akcji „Pomoc dla Seniora”. Już przed weekendem majowym rozpoczęła przygotowania do II edycji kampanii. Nasi pracownicy oraz wolontariusze kompletowali zestaw najpotrzebniejszych produktów zakupionych ze środków pieniężnych z Caritas Polska, od firm, wspólnot oraz osób prywatnych, które trafią do 700 Seniorów naszej diecezji. Do paczek dołączone zostają artykuły, które otrzymaliśmy od Sponsorów:

• Krajowa Spółka Cukrowa S. A.,
  • Przedsiębiorstwo Zbożowo – Młynarskie „Młyny Stoisław”,
  • Fabryka Cukierków „Pszczółka”,
  • Sokołów S. A.,
  • Polskie Przetwory,
  • Bracia Sadownicy,
  • INCO – Ludwik.

Dodatkowo, poza produktami „dla ciała”, Seniorzy – podobnie jak poprzednio – znajdą w paczkach coś „dla ducha”, gdyż pomoc diecezjalnej Caritas nie ogranicza się wyłącznie do sfery materialnej. Tym razem Obdarowani otrzymają dwie książki z oferty Wydawnictwa Duszpasterzy Rolników. Pierwsza z nich dotyczy objawień Matki Bożej w Fatimie autorstwa Lidii Lasoty, z kolei druga pozycja, napisana przez Zbigniewa Przybylaka, mówi o zdrowiu i ziołolecznictwie.

Przygotowane paczki  już wkrótce dotrą do najbardziej potrzebujących, samotnych osób starszych z trzech rejonów, które obejmuje diecezja włocławska: konińskiego, sieradzkiego oraz włocławskiego.